5.11.10

Also published





Not in a paper, but on a webpage!
This is what was published on the webpage of Strömsund's kommun.
The links with the names that are underlined are to all the photos that are on the internet.
Just click on the name to see them.
Take care



Teater i Tjeckien


Till träffen hade eleverna fått repliker på engelska som skulle tränas in till uppförandet av en Tjeckisk folksaga. Med på bilden är Mattias Pettersson, Isak Brymark och Annika Thunström vik. lärare. Eleverna fick också pröva på att blåsa glas och gjorde var sin vas. Foto: Marianne Salomonsson

Tåsjöelever på besök i Tjeckien

För fjärde gången sedan slutet av 90-talet deltar Kyrktåsjö skola i ett Comeniusprojekt. Nu har en grupp från skolan precis kommit hem efter ett besök i tjeckiska Okna. — Resan var fantastisk. Mötet med andra människor och kulturer och att eleverna får en naturlig möjlighet att kommunicera på engelska är det största vi tar med oss hem, säger platschefen Marianne Salomonsson.

Comeniusprojektet som Kyrktåsjö skola deltar i inleddes förra året och är ett kulturellt utbytesprojekt mellan Kocaeli i Turkiet, Okna i Tjeckien och Madrigal del la Vera i Spanien.

Teater om Silverskatten

I november förra året var elever och lärare från dessa länder på besök i Kyrktåsjö. — Då spelade vi bland annat upp pjäsen "Silverskatten i Tåsjöberget" och vi pratade om olika sagor och sägner. Barnen bodde hos familjer i byn och besöket var oerhört uppskattat, säger Marianne Salomonsson som är platschef på skolan.

Tjeckisk teater

Mellan den 4 och 8 oktober var det dags för eleverna Isak Brymark och Mattias Pettersson, samt läraren Annika Thunström och Marianne Salomonsson att åka till Okna. Denna gång hade eleverna övat in en tjeckisk teater. Och med hjälp av sina klasskamrater har de samlat in information om viktiga platser och företag i Kyrktåsjö. Eleverna har bland annat gjort intervjuer med flera personer i byn.

Tåsjögården och skolan

— I Okna fick Isak och Mattias — på engelska — sedan presentera hur svenska hus och vår närmiljö ser ut. De berättade också om några av de viktigaste företagen och platserna runt Kyrktåsjö. Bland annat affären, skolan, Tåsjögården, Fjällsikten, Hembygdsgården och Vattenverket, säger Marianne Salomonsson.
Till nästa träff i maj 2011 i Spanien ska eleverna göra ritningar av hur husen ser ut inuti.

Några länkar till Annika,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Mariannelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster , Albertoslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Spanien) och Serpilslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Turkiet) bilder från besöket i Okna och Prag.

Fakta: Comenius Comenius är en del av Programmet för livslångt lärande och är EU-kommissionens program för utbildningssamarbete i Europa.
Comenius riktar sig mot skolområdet, från förskola till gymnasium.Comenius omfattar lärare, övrig pedagogisk personal och elever. Comenius tar även sikte på intressenter utanför skolan som föräldraföreningar, kommuner och företag.De projekt som stöds genom Comenius ska bidra till ökad kvalitet i undervisningen, bättre språkkunskaper och stärka den europeiska dimensionen i undervisningen.
Comeniusprojekten omfattar:
Fortbildning för lärare
Praktik för blivande och nyutexaminerade lärare (assistenter)
Värdskolor
Partnerskap mellan skolor (förberedande besök och samarbetsprojekt)
Multilaterala projekt
Nätverk
Regionala projekt (tidigast från 2009)
Individuell elevmobilitet (tidigast från 2009-2010)